Trądzik pospolity i różowaty – charakterystyka
Trądzik jest chorobą przewlekłą mieszków włosowych. Trądzik pospolity charakteryzuje się występowaniem zaskórników otwartych i zamkniętych, krost, grudek, guzków, pseudocyst oraz torbieli ropnych umiejscowionych zwykle na twarzy i plecach. Dotyka około 85% populacji pomiędzy 12. a 25. r. ż., najczęściej nastolatków. Czasami doskwiera nawet do czwartej dekady życia, a niekiedy przez całe życie.
Trądzik różowaty cechuje się nawrotowym lub stałym rumieniem twarzy, występowaniem rozszerzonych naczyń krwionośnych, powstawaniem grudek i krostek oraz przerostem gruczołów łojowych. Dotyczy około 10% populacji i częściej występuje u kobiet w wieku 30-60 lat, choć cięższe przypadki obserwuje się wśród mężczyzn.
Jakie są przyczyny powstawania trądziku?
Na powstawanie trądziku wpływają między innymi:
Leczenie trądziku a dieta…
Dieta stanowi istotny element w leczeniu oraz profilaktyce większości chorób. Dobrze dobrane potrawy i składniki mają dobroczynny wpływ również na stan skóry. Zapraszamy do skorzystania z bezpłatnego ebooka: DIETA WLECZENIU TRĄDZIKU: FAKTY, PORADY, PRZEPISY
Czego dowiesz się w dzisiejszej Środzie z Profilaktyką?
Nasz ekspert z zakresu chorób skóry, podpowiada:
PROFILAKTYKA CHORÓB SKÓRY. TRĄDZIK – ULOTKA
PROFILAKTYKA CHORÓB SKÓRY. TRĄDZIK – FILM
DIETA W LECZENIU TRĄDZIKU – ebook